Allianskompetens & lärande från allianser – en studie av Atlas Copco Secorocs hantering av strategiska allianser
av Erik Fredriksson och Inti Lammi
Innehåll:
Strategiska allianser mellan företag definieras som djupa och stabila affärsrelationer där parternas verksamhet antingen går in i varandra eller kombineras på olika sätt. Anledning till att företag ingår allianser kan vara lönsamhet, att det ger tillgång till resurser och till organisatoriskt lärande. Uppsatsen inleds med en genomgång av begreppet strategiska allianser, allianskompetens, dvs företagets förmåga att hitta, hantera och utveckla allianser, och vad som påverkar de ingående företagens lärande från alliansen. Allianskompetensen och lärandet från alliansen påverkar i sin tur alliansens prestationer. Utifrån referensramen har sedan intervjuer gjorts med fem personer inom Secoroc, och resultatet från intervjuerna har analyserats.
Författarnas slutsatser är:
- Secoroc har den organisatoriska förmåga som allianskompetens innebär
- Secroc skulle kunna lära sig (mer) från allianser, men anstränger sig inte för att göra det.
- Lärandeperspektivet och reursperspektivet fokuserar på olika tidsaspekter i alliansarbetet; lärandeperspektivet fokuserar på hur företaget lär sig från sin exponering till allianser, medan resursperspektivet beskriver hur lärdomen från erfarenheter leder till bättre hantering av allianser och förvärv av resurser.
Motivering:
Uppsatsen tar upp ett mycket aktuellt ämne, som inte många uppsatsförfattare har behandlat tidigare. Den teoretiska referensramen ger en bra sammanfattning av forskningen inom området, och kombinerar olika forskares resultat på ett intressant sätt. Den teoretiska referensramen används på ett tydligt sätt i analys och slutsatser. Författarna gör en bra beskrivning av sitt tillvägagångssätt, och alla överväganden är tydligt motiverade. Uppsatsen är välskriven.